Falck på Amager...................Webmaster: Dines Bogø

Sydamager: Generelt ... Dines Bogø ... Sophus Falck: Generelt ... Dines Bogø ... Foredrag om Sophus Falck


Til daglig opfatter vi Falck som et redningskorps, der er landsdækkende. I flere årtier har man også kunne møde selskabet i udlandet, nu i over 30 lande. Falck har dog en særlig tilknytning til Amager.

Falck på Amager - Dines Bogø
Taarnbygård, som Falck i 1960 ombyggede til en redningsstation. Lidt over 20 år senere blev den nuværende Falck-station opført på samme sted.

Før Sophus Falck (1864-1926) stiftede sit kendte redningskorps i 1906 havde han en Jern- og Trævarefabrik på Jagtvej i København N.

Falck på Amager - Dines Bogø
Det kendte logo, der blev indført i 1931 i forbindelse med selskabets 25 års jubilæum, er ændret flere gange.

Falcks firma opførte i 1903 en eksklusiv restaurant under navnet " Amager Cyclistpavillon".

Stedet skulle tiltrække cyklisterne, men også Københavnerne, der let kunne komme derud med sporvogn. Fra linje 2?s endestation ved Sundby Remise var der kun fire minutters rask gang til pavillonen, der lå tæt ved den senere anlagte Sundbyvester Plads.

Den første redningsstation (hovedstationen) åbnede Sophus Falck nøjagtig på 22 års dagen for udbruddet af Christiansborg Slots brand den 5. oktober 1884. Stationen lå i Ny Kongensgade 15 tæt ved slottet.



Islands Brygge og Sundby


Officielt boede Sophus Falck med hustruen Thyra Rasmine Petrea og de tre sønner i en større lejlighed ved en nye hovedbanegård.

Man fandt ham dog som regel sammen med Helene Schmidt (1881-1928), der havde en damefrisørsalon på Islands Brygge. Helene og Sophus boede sammen i en lejlighed på Amagerfælledvej tæt ved den nyanlagte Amager Boulevard.

Falck på Amager - Dines Bogø
1921. Falck Entreprenørafdeling på Prags Boulevard 43. Tidligere lå pladsen på Amagerfælledvej 10.

Det var nu også meget praktisk med den lejlighed, da Sophus Falck fra stuevinduet kunne kigge lige over på sit entreprenørfirma, som han havde etableret på den grund, hvor Den Kongelige Mønt senere blev opført.

Sophus Falck forblev med sin entreprenørvirksomhed på Amager, da "Mønten" skulle bygges. Han flyttede entreprenørafdelingen til Prags Boulevard på Amagerbro.

Sophus var meget glad for sin Helene, men det forhindrede ham ikke at flirte med en endnu yngre dame, der også var damefrisør.

Falck på Amager - Dines Bogø
Helene Schmidt med sønnen Einar, som Sophus Falck var far til. I omgangskredsen sagde man, at det var den af hans fire sønner, der lignede Sophus mest. (Privatarkiv).



Sophus har været der


Selv om han havde travlt både med sit redningskorps og entreprenørafdeling lykkede det ham alligevel, at få to børn i 1913.

Med den yngste damefrisør Anna (født 1890) fik han datteren Grete i februar 1913 og tre måneder efter fik han sønnen Einar med sin faste veninde Helene.

Falck på Amager - Dines Bogø
Sophus Falcks yngste veninde Anna. Hun blev i 1913 mor til hans datter Grete. (Privatarkiv).

Sophus Falck var også glad for sin lille pige. Han sørgede økonomisk for mor og datter og ofte kom han med gaver og for at følge med. Gretes mor Anna døde tragisk ved en søulykke i Øresund i sommeren 1914. Annas mormor sørgede for, at den lille pige kom i pleje hos familie.

Falck på Amager - Dines Bogø
Sophus August Falck (1864-1926). Meget aktiv på alle fronter.

Sønnen Einar boede med sin mor og far i lejligheden på Amagerfælledvej. Sophus fik aftalt med sine entreprenører, at når de havde lidt fritid, så kunne de opføre et sommerhus til ham i Dragør. Han havde af den lokale gårdejer P. Petersen købt tre grunde tæt ved Kirkevej.

Den lille familie boede om vinteren i lejligheden på Amagerfælledvej 15,st,th og om sommeren i "Helsebo" på Sophus Falcks Allé 11 i Dragør.

Falck på Amager - Dines Bogø
Helsebo. Opført i 1923, som sommerbolig for Sophus Falck, veninden Helene og deres fælles barn Einar. Senere ombygget til helårsbolig. (Maleri i privateje).



Sophus børn


Hans officielle tre drenge Rudolf, Harry og William blev direktører i Falcks Redningskorps. Grete kom i pleje bl.a. på Sjælland og Einar blev uddannet som smed.

Einar Falck Schmidt etablerede i Odense et smedefirma, der blev til "Falck Schmidt kraner". Firmaet var i mange år hovedleverandør til Falcks Redningskorps. Senere, da det var forsvaret, der var den primære samarbejdspartner, hed firmaet "Falck Schmidt Defence Systems."

Da Einar døde i 1977 førte hans børn og børnebørn firmaet videre i Odense.



Sophus børnebørn


I januar 2020 døde den sidste af Sophus Falcks mandlige børnebørn. Thyras børnebørn Lilian, Jytte, Mogens, William, Jørgen lever ikke mere.

Annas barnebarn Bente (1934) var pensionist på Lolland (død 2022). Helenes børnebørn Jørgen, Mogens og Henning er døde. Kirsten (1943) er pensionist i Odense.

Sophus Falcks oldebørn og tipoldebørn deltager stadig på forskellig vis, når der er arrangementer med relation til det gamle Falck-selskab.



Stationer på Amager


Ud over entreprenørafdelingerne etablerede Falck også en redningsskole på Amager. Den blev i 1923 indrettet i et af de ældre krudthuse, der stadig ligger på Amager Strandvej 110.

Falck på Amager - Dines Bogø
Militæret solgte flere af de ældre krudthuse fra 1780. Direktør Vilhelm Hammer købte Krudthus nr. 4 og indrettede det til restaurant i forbindelse med den nye flyveplads i Kastrup. Sophus Falck købte Krudthus nr. 2 og her indrettede han en redningsskole. Han er med på foto (nr. 5 fra højre), da første elevhold blev fotograferet.

I 1934 måtte Falcks Redningskorps i al hast opføre garager og ombygge krudthuset, da konkurrenten Zone Redningskorpset havde været så uforskammet at oprettet en redningsstation på Amager.



En myte. Han havde "kun" drenge


I en tidligere artikel kan man læse mere om dengang Sophus Falcks datter Grete besøgte Dragør og fortalte den lokale hoteldirektør, at Sophus Falck havde andet end drenge.